Flawonoidy – co to jest?

Bioflawonoidy w owocachFlawonoidy to naturalne substancje pochodzenia roślinnego o właściwościach przeciwutleniających.

Flawonoidy stanowią system odpornościowy roślin, a przeniesione do naszego organizmu spełniają w nim podobne funkcje ochronne.

Występują powszechnie w kwiatach, owocach, nasionach, liściach i korzeniach, nadając roślinom kolor, smak i zapach (np. owoce, które dysponują wyjątkowo dużą zawartością flawonoidów to na przykład owoce jagodowe o ciemnej barwie).

Jak działają flawonoidy?

  • Wspomagają układ immunologiczny.
  • Wspomagają obronę przeciwko wirusom (grypa, opryszczka)
  • Mają działanie zmniejszające stany zapalne
  • Powodują wzrost aktywności estrogenu
  • Pomagają w zapobieganiu występowania zaburzeń pamięci, uszkodzeń mózgu oraz spowalniają procesy starzenia (choroba Alzhaimera, Parkinsona)
  • Korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu krążenia (miażdżyca, żylaki). Rozkurczając naczynia krwionośne lekko obniżają ciśnienie krwi.
  • Przeciwdziałają agregacji płytek krwi. Zmniejszają ryzyko zakrzepów. Zmniejszają przepuszczalność, kruchość i łamliwość ścian naczyń krwionośnych. Przeciwdziałają powstawaniu skrzepów we krwi, dzięki czemu zmniejszają ryzyko zakrzepicy
  • Wspomagają rehabilitację po schorzeniach serca i układu krążenia (zawał serca, udar mózgu)
  • Zmniejszają ryzyko występowania powikłań związanych z cukrzycą
  • Odgrywają ważną rolę w zapobieganiu chorobom nowotworowym
  • Polifenole łagodnie zmniejszają aktywność cytochromu P450 a zwiększają aktywność glutationu przez co wydatnie przyspieszają zamianę toksycznych substancji na formy rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach, tak by mogły być szybciej wyeliminowane z organizmu.
  • Na skórę działają przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Hamują aktywność kolagenazy i hialuronidazy. Zapobiegają teleangiektazjom. Chronią przed utlenianiem witaminy C, która jest niezbędna do syntezy kolagenu. Łagodzą stany zapalne. Stanowią naturalny filtr ochronny przed promieniowaniem UV.
  • Dzięki działaniu przeciwutleniającemu neutralizują toksyczne wolne rodniki tlenowe (zmniejszają stres oksydacyjny)

 

Przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki

Flawonoidy wykazują bardzo silną aktywność przeciwutleniającą. Inaczej mówiąc flawonoidy to doskonałe antyoksydanty – neutralizują wolne rodniki.

Dlaczego wolne rodniki szkodzą?

Czym są wolne rodnikiWyniki badań naukowych ostatnich lat udowodniły, iż jest pewien wspólny czynnik odpowiedzialny zarówno za procesy starzenia się, jak i nowotwory, choroby układu krążenia, zmiany zwyrodnieniowe stawów, zaćmę, alergie i wiele innych chorób przewlekłych – uważanych dotąd za nieuleczalne. W patogenezie tych chorób zasadniczą rolę odgrywają te same mechanizmy, które powodują, że np. jełczeje tłuszcz, a żelazo pokrywa się rdzą…

Jednym z głównych aktorów tych przemian jest tlen! Tlen, po przekształceniu się w reaktywne pochodne, powoduje stopniowe „rdzewienie” naszego organizmu.

Powstające wolne rodniki tlenowe mają aktywny udział w wielu chorobach przewlekłych i degeneracyjnych.

To również wolne rodniki odpowiedzialne są za zmarszczki powstające z wiekiem na naszej skórze. Ale suchość skóry i zmarszczki to drobiazg w porównaniu z tym, co dzieje się w naszych narządach, tkankach i komórkach.

Więcej o wolnych rodnikach – czytaj tutaj!

Stosowanie flawonoidów

Włączenie do codziennej diety flawonoidów to doskonała metoda profilaktyki zdrowotnej. Stosowanie naturalnych suplementów diety z flawonoidami wspomaga i chroni organizm.

Jadnak stosowanie flawonoidów może działać nie tylko zapobiegawczo, ale też może przynieść znaczną poprawę kondycji organizmu i to natychmiast po ich zastosowaniu. Dzieje się tak dlatego, że spełniają one podwójną rolę. Flawonoidy nie tylko „wymiatają” wolne rodniki z organizmu, ale także pomagają zregenerować uszkodzoną matrycę kodu DNA, co w efekcie daje większe możliwości samoregulacyjne i obronne.

Choroby ustępujące pod wpływem flawonoidów:

  • alergia
  • cukrzyca
  • miażdzyca
  • nadciśnienie
  • rak
  • stany zapalne
  • udar mózgu
  • wynaczynienia podskórne
  • wysoki poziom cholesterolu we krwi
  • zakażenia wirusowe
  • zapalenie stawów
  • żylaki

 

Jak już wspomniano, wolne rodniki przyczyniają się do powstawania wielu chorób. Polecamy lekturę fragmentu książki „Super Antyoksydanty” autorstwa James’a F. Balch’a:

Informacje o chorobach i ich związku z utlenianiem oraz o źródłach superoksydnatów, które mogą im przeciwdziałać.

W polecanym fragmencie informacje na temat następujących chorób: