Flawonoidy – co to jest?
Flawonoidy to naturalne substancje pochodzenia roślinnego o właściwościach przeciwutleniających.
Flawonoidy stanowią system odpornościowy roślin, a przeniesione do naszego organizmu spełniają w nim podobne funkcje ochronne.
Występują powszechnie w kwiatach, owocach, nasionach, liściach i korzeniach, nadając roślinom kolor, smak i zapach (np. owoce, które dysponują wyjątkowo dużą zawartością flawonoidów to na przykład owoce jagodowe o ciemnej barwie).
Jak działają flawonoidy?
- Wspomagają układ immunologiczny.
- Wspomagają obronę przeciwko wirusom (grypa, opryszczka)
- Mają działanie zmniejszające stany zapalne
- Powodują wzrost aktywności estrogenu
- Pomagają w zapobieganiu występowania zaburzeń pamięci, uszkodzeń mózgu oraz spowalniają procesy starzenia (choroba Alzhaimera, Parkinsona)
- Korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu krążenia (miażdżyca, żylaki). Rozkurczając naczynia krwionośne lekko obniżają ciśnienie krwi.
- Przeciwdziałają agregacji płytek krwi. Zmniejszają ryzyko zakrzepów. Zmniejszają przepuszczalność, kruchość i łamliwość ścian naczyń krwionośnych. Przeciwdziałają powstawaniu skrzepów we krwi, dzięki czemu zmniejszają ryzyko zakrzepicy
- Wspomagają rehabilitację po schorzeniach serca i układu krążenia (zawał serca, udar mózgu)
- Zmniejszają ryzyko występowania powikłań związanych z cukrzycą
- Odgrywają ważną rolę w zapobieganiu chorobom nowotworowym
- Polifenole łagodnie zmniejszają aktywność cytochromu P450 a zwiększają aktywność glutationu przez co wydatnie przyspieszają zamianę toksycznych substancji na formy rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach, tak by mogły być szybciej wyeliminowane z organizmu.
- Na skórę działają przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Hamują aktywność kolagenazy i hialuronidazy. Zapobiegają teleangiektazjom. Chronią przed utlenianiem witaminy C, która jest niezbędna do syntezy kolagenu. Łagodzą stany zapalne. Stanowią naturalny filtr ochronny przed promieniowaniem UV.
- Dzięki działaniu przeciwutleniającemu neutralizują toksyczne wolne rodniki tlenowe (zmniejszają stres oksydacyjny)
Przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki
Flawonoidy wykazują bardzo silną aktywność przeciwutleniającą. Inaczej mówiąc flawonoidy to doskonałe antyoksydanty – neutralizują wolne rodniki.
Dlaczego wolne rodniki szkodzą?
Wyniki badań naukowych ostatnich lat udowodniły, iż jest pewien wspólny czynnik odpowiedzialny zarówno za procesy starzenia się, jak i nowotwory, choroby układu krążenia, zmiany zwyrodnieniowe stawów, zaćmę, alergie i wiele innych chorób przewlekłych – uważanych dotąd za nieuleczalne. W patogenezie tych chorób zasadniczą rolę odgrywają te same mechanizmy, które powodują, że np. jełczeje tłuszcz, a żelazo pokrywa się rdzą…
Jednym z głównych aktorów tych przemian jest tlen! Tlen, po przekształceniu się w reaktywne pochodne, powoduje stopniowe „rdzewienie” naszego organizmu.
Powstające wolne rodniki tlenowe mają aktywny udział w wielu chorobach przewlekłych i degeneracyjnych.
To również wolne rodniki odpowiedzialne są za zmarszczki powstające z wiekiem na naszej skórze. Ale suchość skóry i zmarszczki to drobiazg w porównaniu z tym, co dzieje się w naszych narządach, tkankach i komórkach.
Więcej o wolnych rodnikach – czytaj tutaj!
Stosowanie flawonoidów
Włączenie do codziennej diety flawonoidów to doskonała metoda profilaktyki zdrowotnej. Stosowanie naturalnych suplementów diety z flawonoidami wspomaga i chroni organizm.
Jadnak stosowanie flawonoidów może działać nie tylko zapobiegawczo, ale też może przynieść znaczną poprawę kondycji organizmu i to natychmiast po ich zastosowaniu. Dzieje się tak dlatego, że spełniają one podwójną rolę. Flawonoidy nie tylko „wymiatają” wolne rodniki z organizmu, ale także pomagają zregenerować uszkodzoną matrycę kodu DNA, co w efekcie daje większe możliwości samoregulacyjne i obronne.
Choroby ustępujące pod wpływem flawonoidów:
- alergia
- cukrzyca
- miażdzyca
- nadciśnienie
- rak
- stany zapalne
- udar mózgu
- wynaczynienia podskórne
- wysoki poziom cholesterolu we krwi
- zakażenia wirusowe
- zapalenie stawów
- żylaki
Jak już wspomniano, wolne rodniki przyczyniają się do powstawania wielu chorób. Polecamy lekturę fragmentu książki „Super Antyoksydanty” autorstwa James’a F. Balch’a:
W polecanym fragmencie informacje na temat następujących chorób: