Koncentraty flawonoidów z ziarnem kakaowca

ziarno

Koncentrat barwnikowy – suplement odżywczy zawierający naturalne przeciwutleniacze. Koncentraty sprzedawane są w formie gęstego żelu, pakowane w szklanych słoiczkach.

Na czym polega wyjątkowość Koncentratu flawonoidów?

Koncentraty FlawonoidówKoncentrat flawonoidów jest preparatem unikalnym – a to dzięki specjalnej technologii produkcji, która powoduje to, że składniki są obecne w nim nie tylko w postaci wyciągów, ale znajdują się tam wszystkie substancje czynne z użytych owoców.

Dzięki niezwykłej metodzie wytwarzania produkt nie zawiera konserwantów, w przeciwieństwie do większości koncentratów barwnikowych występujących na rynku.

Dlaczego potrzebujemy Koncentrat flawonoidów dla dorosłych?

Koncentrat ten w sposób kompleksowy zaopatruje organizm w istotne dla jego zdrowego funkcjonowania polifenole.

Do stworzenia tego produktu firma wykorzystała jeden z najstarszych skarbów natury – owoc kakaowca, dzięki temu będzie rarytasem na rynku suplementów diety.

Dzięki starannie dobranym składnikom owocowym i warzywnym koncentrat flawonoidów zyskuje miano najsmaczniejszego suplementu na rynku. Kombinacja składników owocowych i warzywnych oraz przypraw ma działanie synergistyczne. W każdym wieku zapewniają wsparcie dla organizmu i rozkosze dla podniebienia.

Konsystencja żelu jest korzystna z punktu widzenia bioprzyswajalności.

Składniki Koncentratu flawonoidów z ziarnem kakaowca

Koncentraty:

  • Beta-glukan (polisacharydy) najczęściej pozyskiwane są z drożdży. Beta-glukany to substancje o silnych właściwościach antyutleniających i immunostymulujących. Glukany nie leczą, ale w efektywny sposób pomagają stłumić infekcję, ponieważ stymulują makrofagi i w ten sposób potrafią pobudzić organizm do obrony, zwiększają aktywność systemu odpornościowego.
  • Zmielone, surowe ziarno kakaowca to silny przeciwutleniacz, działa na serce i układ krążenia. Zawiera fosfor, magnez, miedź i potas, oraz witaminę A, B1, B2, B6, B12, D- I E. W niektórych regionach uważany za afrodyzjak.
  • Owoc granatu bardzo silny przeciwutleniacz, poprawia pracę serca i układu krążenia, pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu, chroni przed chorobami nowotworowymi, posiada właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe, wspomaga płodność.
  • Cynamon – duża ilość związków flawonowych (flawony, izoflawony, flawonole), katechiny, eugenol, duża ilość chromu, dzięki któremu mamy mniejszą ochotę na słodycze. Oprócz tego zawiera też błonnik, żelazo, mangan i wapń. Poprawia trawienie, dobrze działa na apetyt, poprawia pracę żołądka, działa na serce i układ krążenia, optymalizuje poziom cukru w krwi, silny przeciwutleniacz. , przyspiesza metabolizm, obniża poziom cholesterolu.
  • Kurkuma jej czysty wyciąg zawiera beta-karoten, witaminę c, wapń, żelazo, niacynę, cynk i potas. Bogata w błonnik i flawonoidy. Poprawia funkcję mózgu, wspomaga serca, blokuje starzenie się komórek, posiada silne działanie przeciwzapalne, ma działanie przeciwwirusowe.
  • Wiśnia o silnym działaniu przeciwbakteryjnym, wysoka zawartość składników mineralnych i mikroelementów, wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwbólowe, wspomaga zasypianie. Zawarte w owocach antocyjany zwiększają elastyczność naczyń włosowatych wspomagając układ sercowo-naczyniowy. Poza tym wspomagają pracę układu moczowego oraz proces odchudzania.
  • Żurawina to „naturalny antybiotyk”, działa przeciwko zapaleniu dróg moczowych, ma dobry wpływ na serce i układ krążenia. działa jako silny przeciwutleniacz (antocyjaniny). wspomaga wzrok.
  • Pektyna cytrusowa to błonnik roślinny rozpuszczalny w wodzie o działaniu prebiotyku, zawiera witaminy C. Pektyny mają zdolność usuwania nadmiaru cholesterolu tym samym wspomagają układ sercowo – naczyniowy. Pektyny są również wykorzystywane w leczeniu otyłości – wypełniają żołądek, co zwiększa poczucie sytości. Regulują gospodarkę kwasów żółciowych, usuwają ich nadmiar, chronią przed powstawaniem kamieni żółciowych oraz ułatwiają i przyspieszają trawienie tłuszczów. Dodatkowo, dzięki zdolności wiązania jonów, oczyszczają organizm z metali ciężkich tj. ołowiu oraz kobaltu. Usprawniają pracę jelit, pomagają usuwać zalegające w nich resztki pokarmu, a tym samym zapobiegają powstawaniu zaparć.
  • Burak ćwikłowy zawiera betaninę – to wsparcie organizmu w chorobach wątroby i nowotworach, poza tym burak posiada dużą zawartość kwasu foliowego.
  • Dynia – duża zawartość karotenoidów, będących silnym przeciwutleniaczem. Jest bogatym źródłem witamin C, A, B, E. Wysoka zawartość błonnika wspomagającego trawienie. za pomocą beta-karotenu i luteiny poprawia wzrok.
  • Owoc dzikiej róży cechuje wysoka zawartość witaminy C, A, B, K, I P, oraz wysoki poziom magnezu, żelaza, jodu wzmacnia pracę nadnerczy, obniża cholesterol, poprawia pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego, wspomaga pracę tarczycy.
  • Aronia doskonale sprawdza się jako naturalny barwnik spożywczy, posiada wysoką zawartość karotenoidów, ma dobry wpływ na serce i układ krążenia, posiada właściwości przeciwzapalne, zmniejsza ryzyko marskości wątroby, silny przeciwutleniacz.
  • Czarna porzeczka – obecne tam flawonoidy wpływają na usuwanie z organizmów groźnych toksyn i substancji mogących podnieść ryzyko zachorowania na różne rodzaje nowotworów, wspomagają i chronią wątrobę, ponieważ mają zdolność łączenia się z metalami ciężkimi. Obecność kwercetyny wpływa na pracę układu moczowego i wspiera jego działanie zwłaszcza podczas częstych i powtarzających się stanów zapalnych pęcherza moczowego, przeciwdziała zapaleniu stawów, posiada działanie moczopędne, zabezpiecza zdrową florę jelit, nerki i prostatę.

 

Wybierając owoce do produkcji, dbaliśmy o to, aby miały one jak najwięcej substancji czynnych i pochodziły z jak najczystszych regionów.

Działanie składników aktywnych ziaren kakaowca potwierdzona badaniami:

  • Kofeina – wywiera umiarkowane działanie pobudzające na ośrodkowy układ nerwowy, przez co poprawia samopoczucie i znosi uczucie zmęczenia. Ma ona wpływ na zwiększenie motywacji, spostrzegawczości i koncentracji przy wykonywaniu zadań monotonnych, wymagających długotrwałej uwagi, poprawia pamięć krótkotrwałą. Pobudza ośrodki wegetatywne: oddechowy, naczynioruchowy i nerwu błędnego.
  • Inhibitory monoaminooksydazy (MAOI) – dzięki nim w mózgu wysoki poziom serotoniny i dopaminy utrzymuje się dłużej, poprawiając jednocześnie nasz humor i zapewniając nam dobre samopoczucie.
  • Fenyloetyloamina (PEA) – jest ona neuroprzekaźnikiem uwalniającym do mózgu dopaminę, która wywołuje stan euforii. Radośni ludzie charakteryzują się permanentnie podwyższonym poziomem PEA. Napojowi z ziaren kakaowca przypis ano również korzystny wpływ na wszelkie siły witalne. Szybciej realizuj cele i zadania, wykaż się pamięcią i kreatywnością na najwyższym poziomie. PEA aktywuje również neuroprzekaźniki w mózgu, które odpowiedzialne są za uwagę, koncentrację i czujność.
  • Magnez jest niezbędny do obniżenia krzepliwości krwi. Dzięki temu serce będzie mogło dopompować więcej tlenu do mózgu. To z kolei nie tylko przyspieszy procesy myślowe i zapewni mózgowi energię, ale także ochroni mózg przed uszkodzeniami spowodowanymi wysokim ciśnieniem.
  • Flawonoidy – wykazano, że spożycie flawonoidów zawartych w produktach zawierających kakao może poprawić pamięć i koncentrację. Dieta o zwiększonej zawartości flawonoidów stosowana przez osoby w wieku powyżej 65 roku życia zmniejsza ryzyko wystąpienia demencji w starszym wieku.
  • Teobromina stymuluje mózg poprzez rozluźnienie mięśni, pozwalając na rozszerzenie żył i tętnic. Wtedy krew łatwiej dociera do mózgu i innych narządów.
  • Flawonoidy zawarte w ziarnie kakaowym wykazują działanie ochronne dla układu krążenia poprzez wpływ na co najmniej kilka mechanizmów mających znaczenie w rozwoju chorób układu krążenia. Badania przeprowadzone na osobach cierpiących na nadciśnienie wykazały, że flawonoidy zawarte w ziarnach kakaowca zmniejszają insulinooporność – jedną z głównych przyczyn rozwoju cukrzycy typu 2, zespołu metabolicznego i zespołu policystycznych jajników. Kolejne badania udowodniły, że suplementacja flawonoidami z ziaren kakaowca nie tylko korzystnie wpływa na obniżanie ciśnienia krwi u pacjentów z nietolerancją glukozy i nadciśnieniem, ale również poprawia wrażliwość na insulinę i funkcjonowanie komórek β trzustki odpowiedzialnych za produkcję insuliny.

Koncentrat flawonoidów z owoców i warzyw polecamy każdemu,

– dla kogo zdrowie własne i rodziny jest szczególnie ważne,

– kto chce uzupełnić dotychczas stosowaną dietę,

– kto nie jest pewien, czy jego posiłki zawierają maksymalnie dopuszczalną ilość niezbędnych substancji odżywczych,

– kto żyje w stresie, pali, używa alkohol, stosuje ostre diety, przez dłuższy czas zażywa antybiotyki,

– kto prowadzi tryb życia wymagający wzmożonego wysiłku fizycznego i umysłowego (sportowcy, robotnicy fizyczni itd.),

– kto nie spożywa codziennie niezbędnych elementów z siedmiu grup produktów żywieniowych,

– kto chciałby wykorzystać zalety produktu wypracowanego dla człowieka XXI wieku.

Dawkowanie

Ten smakowity produkt jest łatwy w użyciu – raz lub dwa razy dziennie należy ssać porcję jednej łyżki, najlepiej przed posiłkiem.

Zamawianie Koncentratów flawonoidów
Zainteresowanych zakupem koncentratów z bioflawonoidów prosimy o kontakt